28 juni 2022
Geplaatst door TeamQuatrebras

Wonen in een groene buurt bevordert het welzijn van bewoners. Uitkijken op groen doet dat al! Groen maakt buurten gezelliger en fijner om in te verblijven en elkaar te ontmoeten. Wil jij daarom ook (meer) groen en bloemen in je buurt? Neem dan contact op met het NMCX Centrum voor Duurzaamheid in Haarlemmermeer.

Zij zijn een campagne gestart, ‘Meer biodiversiteit, help jij ook een handje?’ om bewoners te helpen om de openbare ruimte te vergroenen. Je kunt bijvoorbeeld een geveltuin aanleggen, een boomspiegel (het stuk grond rondom een boomstam) adopteren en/of samen met je buren een stukje al bestaand park mooier maken en onderhouden. Niet te aangeharkt, maar juist een beetje verwilderd zodat insecten zich helemaal thuis voelen. 

Een aantal voordelen van groen op een rijtje:

 • Zorgt voor een betere regenwaterafvoer en verkoelt de omgeving tijdens hete zomerdagen
 • Helpt de lokale biodiversiteit en dat is goed voor mens én dier 
 • Zuivert de lucht die we inademen door het afvangen van fijnstof
 • Zorgt voor een heerlijke dosis vitamine G(roen)!

Wil je ook meedoen? Mail dan naar Mariken Straat van NMCX. Wees er snel bij want de eerste deelnemers hebben zich al gemeld. Tussen vrijdag 15 juli en eind augustus is er een zomerstop. In deze periode kun je je wel aanmelden en krijg je alle info. Vanaf 1 september ontvang je vervolgens de goodies en planten incl. eventuele gewenste hulp. De campagne loopt tot eind oktober. 

Wat kun je allemaal doen?

 • Geveltuin aanleggen
  Je kunt aan je eigen woning een geveltuin aanleggen. Bekijk het stappenplan voor de aanleg op www.rainproof.nl.
 • Boomspiegel adpoteren
  Het adopteren van een boomspiegel is eenvoudig en leuk. Heb je een boomspiegel in de straat die je mooi en bij-vriendelijk wilt maken met bloemen en/of planten, dan krijg je na aanmelding op de website van de gemeente een rood markeringspaaltje, zodat de groenbeheerders weten dat ze daar geen onderhoud plegen (meer informatie hierover krijg je bij aanmelding). Je beheert het stukje grond zelf en maakt daarmee je directe omgeving gezelliger en gezonder. Voor wat eerste praktische bekijk je de site van huisje boomje beter >>
 • Buurttuin beheren
  Samen met buren kun je een stukje gemeentelijk park beheren. Ben je hierin geïnteresseerd, mail ons dan! Dan nodigen we je uit voor een persoonlijk gesprek. NMCX werkt samen met zo’n 20 natuurinitiatieven die aangesloten zijn bij het Platform Groen Haarlemmermeer. Zij zetten zich ieder op eigen wijze - en met een eigen focus of specifiek thema - in als ambassadeur voor meer gezond groen in de omgeving. Onder het motto ‘een natuurlijk, gezond en sociaal Haarlemmermeer doet goed’ begeleidt en enthousiasmeert NMCX de campagnedeelnemers zoveel ze kan.

Wat ontvangen deelnemers?

Alle deelnemers ontvangen uitgebreide uitleg, tips & tricks, praktische ondersteuning (indien gewenst) én:

 • Een groenvoucher en infobordje zolang de voorraad strekt 
 • Een feestelijke afsluiting bij heemtuin De Heimanshof in Hoofddorp in de herfst 2022 
 • Een mooi stukje openbaar groen, dat de directe omgeving vrolijker en toekomstbestendiger maakt