9 december 2020
Geplaatst door TeamQuatrebras

Afgelopen weken vond alweer de derde les plaats van het educatieprogramma van het project pumptraQ. Tijdens deze les stond duurzaam bouwen centraal en kwamen er vragen voorbij als “wat is duurzaam bouwen nou eigenlijk” en “wat kun jij thuis anders doen in het kader van duurzaamheid”.

Niet alleen duurzame materialen zijn belangrijk, ook een duurzame leefomgeving is van groot belang. Dus konden de leerlingen zelf aan de slag met het bouwen van vogelhuisjes en vleermuiskastjes voor in de duurzame wijk Quatrebras in Badhoevedorp. Allemaal gemaakt van gerecycled hout geleverd door Stadshout Amsterdam! Bert Oosterveld was een van de docenten én heeft zich de afgelopen weken ook ingezet om alle bouwpakketten te maken. Wij spraken hem over zijn ervaring tijdens de lessen. 

Bomen uit de stad

Het lesprogramma bestond uit twee delen: een theorieles over duurzaam bouwen (in Quatrebras), leven en mobiliteit. Tijdens deze les was er ook aandacht voor het klimaatprobleem en konden de leerlingen samen posters maken met wat zij kunnen doen of veranderen om duurzamer te leven. Tijdens het tweede gedeelte gingen de leerlingen de vogelhuisjes en vleermuiskastjes voor de nieuwe wijk Quatrebras knutselen. Bert: ‘Het was erg leuk om de lessen te geven! Zodra de kinderen ’s ochtends de school binnenkwamen hoorde we ze al enthousiast praten over het feit dat ze huisjes mochten knutselen. We hebben de leerlingen eerst verteld dat het hout waar de huisjes van gemaakt zijn afkomstig is van bomen uit Amsterdam. De bomen die we hiervoor gebruiken zijn bomen die omgezaagd moesten worden omdat ze dood waren of anders misschien zouden omvallen. Ook een vorm van duurzaam bouwen! De kinderen konden vervolgens het gezaagde hout voelen en ruiken voordat ze aan de slag gingen met het bouwen. Al met al hebben de kinderen zo’n 98 verschillende huisjes en kastjes gemaakt die we in de wijk kunnen ophangen!’

De 98 vogel- en vleermuishuisjes worden binnenkort opgehangen in Quartier I in Quatrebras Park, als onderdeel van een duurzame wijk en duurzaam bouwen. Het educatieprogramma is onderdeel van de spaaractie voor de pumptraQ voor Badhoevedorp. Wil jij ook meesparen voor de pumptraQ? Breng dan een bezoekje aan onze donatiepagina. Zo zie je de tussenstand van de inzameling en kun je direct een bijdrage leveren!