11 maart 2021
Geplaatst door TeamQuatrebras

Het park van Quatrebras Park is al tientallen jaren een begrip binnen Badhoevedorp. Door het verplaatsen van de A9 en de ontwikkeling Quatrebras is het de afgelopen jaren ontwikkeld tot het huidige park: een groot wandelpark waar de woningen van Quatrebras Park omheen liggen. Wij spraken met Marc van der Zwet van Copijn Landschapsarchitecten over de transformatie die in opdracht van de gemeente Haarlemmermeer is gedaan.

Oog voor de omgeving

In het park waren al veel bestaande voorzieningen. ‘Zo lagen de kinderboerdij, het zwembad, het dorpshuis en de basisschool hier al. Aan ons de vraag hoe we deze locaties samen konden brengen en tot een park te ontwikkelen. Zo is bijvoorbeeld de kinderboerderij van locatie veranderd en heeft deze nu een hele mooie dierenweide. Ook vind je voor de kinderboerderij een soort insectentuin met stapelmuurtjes. We vonden het een mooi idee dat hier in combinatie met de school een soort plek voor natuureducatie en spelen zou komen.’ 

Image not found

Niet alleen de voorzieningen hebben in het park een eigen plek gekregen. ‘Ook zijn er zo veel mogelijk bestaande bomen blijven staan en hebben we zelfs de brug in het midden van het park verplaatst. Dit is een bijzondere plek geworden, want vanaf de brug kun je naar Noord en Zuid kijken. Ook het bomeneiland in het midden van het water was er al en is gebleven.’ 

Image not found

Een goede buitenomgeving

‘Iedereen wil een goede buitenomgeving hebben om fijn te kunnen wandelen. Zoals je wellicht al is opgevallen, heeft het park een aantal ‘vingers’. Enerzijds zodat het park zo veel mogelijk lengte en randen krijgt die doorlopen in de omgeving. Anderzijds zorgt het er ook voor dat er veel woningen direct aan het park liggen. Rondom de ‘vingers’ wordt bloemrijk grasland gepland. Dit ziet er ’s zomers fantastisch uit!’

Image not found

Naast groen is spelen ook een belangrijk onderdeel in een park. ‘Zo is er in het centrum van het park een plein gevormd waar je bijvoorbeeld kunt jeu-de-boulen. Ook zijn er verschillende speelplekken opgenomen. Bijvoorbeeld aan de overkant van de brug midden in het park. Hier is een klein speelveldje met voetbaldoeltjes. Dit is niet alleen voor kinderen een belangrijke plek, maar is ook een herkenningspunt voor volwassenen. Zo is het park voor iedereen fijn toeven.’

Image not found

Quatre wandelroutes

‘De inwoners van Badhoevedorp gebruikte het park al jaren om hier een ommetje te maken. Dit hebben we dan ook zo veel mogelijk geprobeerd te faciliteren. Er zijn in totaal vier rondjes die je kunt lopen door het park. Deze routes zijn niet direct als wandelroute aangegeven, maar wel zo aangelegd dat het de suggestie van een route wekt.’

Image not found

Niet alleen de wandelroutes zijn een belangrijk element in het park, ook het Lint loopt hier als rode draad doorheen. ‘Het Lint is een route voor wandelaars en fietsers van Oost naar West, op de plek waar vroeger de A9 liep. We hebben ervoor gezorgd dat het Lint zo veel mogelijk continu van karakter is. Je kunt straks tussen de bestaande bomen door en via flauwe bochten van Oost naar West Badhoevedorp.’

Image not found