28 april 2021
Geplaatst door TeamQuatrebras

Een van de partners waar we vanuit de ontwikkeling Quatrebras Badhoevedorp veel mee samenwerken is de gemeente Haarlemmermeer. Wij spraken met Liesbeth Beersma en Sandra de Moes over hun werk op de communicatieafdeling. ‘De gebiedsontwikkeling Badhoevedorp is een grote ontwikkeling en daarmee bijzonder. De snelweg is uit het dorp weggehaald om te zorgen voor een fijne leefomgeving. Daarmee is de grond waarop de ontwikkelingen plaatsvinden maar liefst 60 voetbalvelden groot. Dat is nauwelijks voor te stellen! Langzaam maken we één dorp van Badhoevedorp.’

Teamwork

Omdat het zo’n grote ontwikkeling betreft zijn er meerdere mensen betrokken bij de communicatie vanuit de gemeente Haarlemmermeer. Sandra: ‘Voor de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp vormen we met zijn drieën een team. Ik houd mij bezig met de communicatieaanpak: wie betrekken we en op welke manier. Liesbeth is betrokken voor het maken van alle communicatie uitingen en onze collega Daniël is de online communitymanager. Onze communicatie kent twee soorten berichten: berichten die interessant zijn voor heel Badhoevedorp en berichten voor een speciale doelgroep, bijvoorbeeld rondom werkzaamheden.’

Liesbeth: ‘Natuurlijk is alle informatie op onze website te vinden en versturen we elke maand een nieuwsbrief waar het laatste nieuws uit Badhoevedorp in staat. Ook plaatsen we een aantal keer per week een bericht op onze Facebookpagina en Twitteraccount. Normaal gesproken organiseren we ook drie keer per jaar een informatiemarkt met rondleidingen langs de verschillende ontwikkelingen. Daar kwamen altijd ontzettend veel bewoners op af! Dit kon het afgelopen jaar door de corona maatregelen niet doorgaan. Wel hebben we een aantal rondleidingen opgenomen en deze zijn online te bekijken. Zo laten we de bewoners toch zien wat de ontwikkelingen zijn!’ 

Bijzondere communicatie

Door de grootte van de ontwikkeling is de gebiedsontwikkeling Badhoevedorp een afwisselend project. ‘Maar dat maakt het ook zo leuk! Zo informeren we bewoners over de aanleg van het park, nieuw water en het vernieuwen van de infrastructuur. Maar ook de woningbouw Quatrebras en het verplaatsen van de sportvoorzieningen speelt een grote rol. Voor sommige projecten zijn we nog bezig met het ontwerp en andere projecten zijn al in uitvoer. Dit maakt de communicatie bijzonder.’ legt Sandra uit. 

Liesbeth: ‘Veel van de werkzaamheden vinden direct in mensen hun achtertuin plaats. Hierdoor zijn de mensen echt geïnteresseerd en heel erg betrokken bij alles wat we doen. Ik kan mij nog goed herinneren dat we de start van de sloop gevierd hebben, of een open dag op de snelweg. En zelfs de laatste rit over de A9! Het is echt heel bijzonder dat de snelweg hier nu weg is. Dat vergeet je soms bijna.’ Doordat de inwoners zo betrokken zijn is er ook veel behoefte aan informatie. ‘Zo informeren we de directe omgeving bijvoorbeeld via brieven. De inhoud van de brieven delen we dan ook via onze andere kanalen, zodat heel Badhoevedorp hiervan op de hoogte is. Verder staan er sinds een paar maanden informatieborden op de oude A9. Deze borden leggen uit wat er straks op deze plek komt, bijvoorbeeld woningen, een nieuw centrum en het Lint. Nu zijn daar nog de tijdelijke initiatieven zoals de moestuin, Q Beach en het voetbalveldje.’ Deze borden zijn samen met de ontwikkelaar AM geplaatst.

Verbinding

‘Nu we thuis moeten werken breng ik zeker één keer per maand een bezoek aan Badhoevedorp. Dan loop ik een rondje langs alle ontwikkelingen en maak ik foto’s en video’s voor op onze social kanalen. We hebben ook een projectbureau in Badhoevedorp, maar deze is nu helaas gesloten. Wel hoop ik dat we hier snel weer terecht kunnen! Het is toch fijn om de verbinding met het gebied en de bewoners te hebben.’ vertelt Liesbeth. 

Dat de bewoners betrokken zijn, is ook online goed te merken. ‘Zo hebben er in 2019 heel veel bewoners meegedacht over de ontwikkeling van het nieuwe centrum van Badhoevedorp met Jouw Badhoevedorp.’ Maar ook de Facebookpagina is het afgelopen jaar flink gegroeid. ‘Hij was altijd al best actief, maar omdat we nu meer uitvoerende werkzaamheden hebben leeft het meer in het dorp. Ook maakt onze fotograaf Henk Roolvink regelmatig foto’s. Hij woont zelf in Badhoevedorp dus kan de werkzaamheden goed in de gaten houden. En we maken elk jaar nieuwe luchtfoto’s om de ontwikkelingen vast te leggen.’