24 juni 2019
Geplaatst door TeamQuatrebras

Ooit lag het dorp Sloten - met zijn beroemde molen - aan de rand van het Haarlemmermeer. Toen het meer in 1852 werd ingepolderd, stichtte mr. J.P. Amersfoordt daar, aan de ‘overkant’ van Sloten, het agrarisch bedrijf De Badhoeve. Daarmee begint de geschiedenis van Badhoevedorp.

Al in het begin van de vorige eeuw trokken de eerste rijke Amsterdammers naar het groene Badhoevedorp. Later maakte stedenbouwkundige Wieger Bruin het eerste gemeentelijke plan voor de uitbreiding van het tuindorp langs de Pa Verkuyllaan. Zo ontwikkelde Badhoevedorp zich tot een rustig, ontspannen tuindorp zoals Wim Sonneveld het ooit bedoelde (‘het tuinpad van mijn vader’); met slingerende bomenlanen, veel groen en ruime kavels. Nu vele decennia later de A9 uit het dorp is verdwenen, kan Badhoevedorp zich weer verder ontwikkelen zoals het bedoeld is: als een royaal, groen dorp.

Nog steeds geldt de J.P. Amersfoordtlaan, van Sloten naar het centrum van Badhoevedorp, als één van de allermooiste lanen van het dorp.