26 mei 2020
Geplaatst door TeamQuatrebras

Op de hoek van de Pa Verkuyllaan en de Arendstraat vind je Ceessie’s. Een mooi ingerichte kledingwinkel met oog voor detail. Als je binnenstapt voel je de creativiteit van eigenaresse Pam Schönhage en word je verrast door prachtige, tweedehands kleding en schoenen.

Lang gekoesterde droom 

Pam komt oorspronkelijk uit Amsterdam, maar is toen zij 4 jaar was naar Badhoevedorp verhuisd. Ze heeft 7,5 jaar geleden de stoute schoenen aangetrokken en haar lang gekoesterde droom waargemaakt. ‘Ik wilde altijd al een eigen zaak openen, maar durfde het nog niet. Toen ik 49 was dacht ik: als ik het nu niet doe, kan ik straks met mijn rollator achter de toonbank staan.’ Inmiddels staat ze wekelijks met drie vrijwilligers samen in de winkel en heeft ze een website.

Schatgraven

Het verkopen van tweedehands kleding is tegenwoordig helemaal hot. Ook Pam koos daar bewust voor. ‘Ik ben vanaf jongs af aan al bezig met spullen een tweede leven geven. Zo ging ik met mijn moeder altijd op stap naar kringloopwinkels. Ik heb regelmatig meubels uit de kringloopwinkel opgeknapt. Het voelt als een soort schatgraven. Op mijn 14e heb ik een babywiegje van het grofvuil gered. Deze heb ik toen ik in verwachting was van mijn zoon – jaren later – een nieuw leven gegeven. Ook kleding een nieuw leven geven vind ik mooi om te doen. Iedereen heeft wel eens een miskoop, maar waarom zou je daar niet iemand anders blij mee maken?’ 

De winkel van Pam is gesorteerd per kleur en ook houdt ze rekening met de seizoenen. ‘Kleding hoeft niet per se merkkleding te zijn, maar wél moet het schoon en gestreken zijn. En het moet niet te gedateerd zijn. Ik verkoop geen secondhand vintage, dat is toch echt iets anders dan tweedehands kleding.’ 

Duurzaamheid

Het verkopen van tweedehands kleding is natuurlijk al duurzaam op zichzelf, maar er zijn veel meer duurzame initiatieven te vinden bij Ceessie’s. ‘Alle cadeauverpakkingen maken we zelf. Klanten sparen voor mij de harde, papieren tasjes. Daar heb je hele mooie bij zitten! Deze pimp ik dan met papier uit de Happinez. Dit papier is namelijk lekker stevig en scheurt niet zo makkelijk. Aan de tasjes zit een label met informatie over Ceessies. De labels maak ik van verpakkingskarton én worden vastgemaakt aan het tasje met de lusjes uit kleding. Deze lusjes sparen de klanten ook voor mij. Maar het papier van de Happinez gebruik ik ook om zelf cadeauverpakkingen te maken of sieradendoosjes mee te bekleden. Zo heb je altijd een mooi cadeau.’ 

Nog iets wat opvalt in Ceessie’s, zijn de prachtige en positieve spreuken die je overal tegenkomt, bijvoorbeeld: je bent mooi zoals je bent. ‘Omdat ik niet wil dat klanten met plastic tasjes hier vertrekken, heb ik op gegeven moment ook kartonnen tasjes aangeschaft. Deze tasjes heb ik beschreven met verschillende spreuken en ook versierd met papier van de Happinez.’