10 maart 2022
Geplaatst door TeamQuatrebras

Bij de ontwikkeling van Quatrebras Badhoevedorp staat klimaatadaptatie hoog op de agenda. De ambities van gebiedsontwikkelaar AM rondom dit actuele onderwerp zijn dan ook hoog. Hoe ook jij als (nieuwe) bewoner hieraan je groene steentje kunt bijdragen, vragen we Anneke van Gijzen, projectleider bij Haarlemmermeer Waterproof.
 

Haarlemmermeer Waterproof is een programma van NMXC Centrum voor Duurzaamheid in samenwerking met Hoogheemraadschap van Rijnland en gemeente Haarlemmermeer. Zij maken zich sterk voor een klimaatbestendig Haarlemmermeer. 

Klimaatbestendig tuinieren
Naast wateroverlast zijn hitte en droogte klimaatveranderingen waar we tegenwoordig niet meer omheen kunnen. Rioleringen raken steeds vaker overbelast door hoosbuien met alle gevolgen van dien. ‘Sinds 2016 proberen wij bewoners van Haarlemmermeer bewust te maken van wat zij zelf kunnen doen om overbelasting van het riool en hittestress te voorkomen,’ aldus Anneke. Hoe kunnen bewoners hier dan een rol in spelen? ‘Door bewust te kiezen voor een groene tuin met een goede bodemstructuur zet je gemakkelijk de eerste stap. Regenwater opslaan in een regenton en/of plaatsing van een zogenaamde regenwaterschutting zorgen dat er ook in droge periodes genoeg regenwater beschikbaar is. Regenwater is sowieso gezonder voor tuin en mens,’ benadrukt Anneke. 

Groene daken en gevels
Kies je voor een aanbouw? Zorg dan voor klimop tegen de gevel of een groen dak met sedum. Dat houdt regenwater vast, isoleert en stimuleert de biodiversiteit. Wist je trouwens dat je zonnepanelen prima kunt combineren met een groen dak en dit zelfs zorgt voor betere prestaties? Een groen dak helpt de temperatuur zomers niet teveel te laten oplopen waardoor zonnepanelen zelfs beter presteren. Dubbele winst dus,’ tipt Anneke ons.

Blije bijen dankzij biologische beplanting
Door te kiezen voor biologische planten voorkom je dat insecten na een bezoekje aan jouw tuin het loodje leggen. ‘Bedreigde bijen en andere insecten houden nu eenmaal van Nederlandse planten, maak hiervoor dus zeker een plekje vrij. ‘Mijn NMCX-collega Mariken Straat heeft nog veel meer tips voor een biodiverse tuin, laat Anneke enthousiast weten. Neem bij vragen dus zeker contact met haar op.’

Kampioenschap Tegelwippen van start
Via de website is de voorinschrijving van deze groene competitie inmiddels gestart. Het belang van een onverharde, groene tuin staat voorop en er zijn mooie prijzen te winnen. Voor mensen die al een groene tuin hebben, komt er een website-rubriek “Tuinen van de maand” waaraan ook nieuwe bewoners van Quatrebras Park- die hun tuin klimaatadaptief en biodivers willen inrichten - kunnen meedoen. Via onze Facebook-pagina blijf je hiervan op de hoogte.

De lente zit in de lucht. Een prima moment om te bekijken hoe jij je steentje kunt bijdragen met een groene, gevarieerde tuin waarin ook vogels en insecten zich helemaal thuis voelen.

Klik hier door naar een handig animatiefilmpje met nog veel meer tips rondom klimaatadaptief tuinieren.

Enthousiast? 
Ook enthousiast geworden over wonen in Badhoevedorp? Meld je aan voor de nieuwsbrief van Quatrebras Badhoevedorp, dan houden we je op de hoogte van toekomstig woningaanbod.