10 januari 2022
Geplaatst door TeamQuatrebras

Het maatschappelijke thema Gedurfde Duurzaamheid laat zien dat AM duurzaamheid op alle vlakken serieus neemt. En het liefst beter presteert dan alle wettelijke eisen aan dit actuele onderwerp stellen. Hoogste tijd om de maatregelen die in Quatrebras worden toegepast samen met projectontwikkelaar Marjolein de Boer van AM onder de loep te nemen.

De groene ambities van gebiedsontwikkelaar AM zijn duidelijk hoog als Marjolein begint te praten over de plannen voor Quatrebras Park Quartier III, Centrum Oost en Centrum West die alle drie onder haar verantwoordelijkheid vallen en in 2022 en 2023 in verkoop gaan.

Van zonnepanelen tot wadi’s
In Quatrebras Park Quartier III en Centrum Oost en West worden uiteraard alle woningen voorzien van zonnepanelen waarmee alle gebouw gerelateerde stroom zelf wordt opgewekt. Optioneel kunnen de woningen als nul-op-de-meter uitgevoerd worden zoals nu ook al in Quartier II gebeurt. In Centrum wordt het regenwater van woningen gelegen aan het water direct geloosd in het oppervlaktewater om het riool te ontlasten. En in het openbaar gebied op de Brink in Quartier III komen greppels en kuilen (zogenaamde wadi’s) waarin bij hevige buien het regenwater wordt opgevangen om wateroverlast te voorkomen.

Bodemwarmtepomp die ook koelt
In plaats van een luchtwarmtepomp met buitenunit die vaak zorgt voor geluidsoverlast en extra hittestress krijgt Quatrebras Park efficiëntere bodemwarmtepompen die ook koelen, dubbele winst dus. Maar als bewoner kun je ook zelf in actie komen. De woonadviseurs van Homestudios informeren je graag over de kosten en baten van de verschillende soorten warmtepompen, de aanschaf van de juiste hoeveelheid zonnepanelen en andere duurzaamheidsmogelijkheden.

Voorlichtingscampagne tuinontwerp
Ook bij de aanleg van je tuin is volop winst te behalen op het gebied van klimaatadaptatie. Vanuit AM adviseren wij iedereen de tuin zo groen mogelijk in te richten. Dit zorgt niet alleen voor een mooie groene uitstraling maar hiermee kun je als huiseigenaar zelf bijdragen aan klimaatadaptatie! Zo is er een voorlichtingscampagne gestart en staat er een leuk animatiefilmpje online vol handige tips hoe je met een paar simpele groene oplossingen hittestress voorkomt en waarom een waterbuffer handig is bij heftige regenbuien. Een andere eenvoudige oplossing is het plaatsen van een regenton. Deze vangt water op tijdens hevige buien wat op een later moment gebruikt kan worden om de planten water te geven.  

Volop aandacht voor insecten en vogels
In Quatrebras Park Quartier III zorgen combinaties van verschillende hagen ervoor dat de biodiversiteit extra gestimuleerd wordt. Maar ook de vleermuiskasten in Quartier II en het onderzoek naar nestkasten in Centrum Oost en West maken onderdeel uit van het duurzaamheidsplan voor Quatrebras Park.

Houtbouw en waterberging hebben de toekomst
Voor nog meer toekomstbestendig wonen is AM volop bezig met de ontwikkeling van woningen met een houtbouwconstructie. ‘Ons streven is dit in de toekomstige deelgebieden toe te passen,’ laat Marjolein weten.

Groene voornemens en tips voor 2022
Op onze vraag wat haar eigen groene voornemen is voor 2022 vertelt Marjolein dat het ‘m vaak al zit in simpele dingen. ‘Gewoon gezellig je pantoffels en een trui aan in plaats van gelijk de verwarming omhoog zetten als je thuiswerkt.’ Maar laat je vooral ook goed informeren over verwarming- en ventilatie installaties in de woning. Een goede afstelling hiervan is belangrijk voor efficiënt gebruik. Zo kun je bij mechanische ventilatie beter niet continu ramen en deuren openzetten en je vloerverwarming vaak beter op een constante temperatuur instellen.

Pilot buurtenergie
AM is ook bezig met een pilot om huiseigenaren bewust te maken van hun energieverbruik en uit te dagen zo min mogelijk energie te verbruiken. Door slim met de energievraag om te gaan en een uitwisseling te organiseren tussen woningen met en zonder zonnepanelen, kunnen piekmomenten voorkomen worden en kunnen we overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen! In samenwerking met BAM zijn we ons aan het oriënteren om een pilot buurtenergie in Quartier I en II te organiseren. Hierover volgt in 2022 meer informatie!

Bedankt Marjolein voor deze prima tips, die we graag ook zelf op ons groene-wensen-lijstje voor 2022 zetten!

Geïnteresseerd in wonen in Quatrebras?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief dan ben je altijd als eerste op de hoogte wanneer een nieuwe fase in verkoop gaat.