11 juli 2023
Geplaatst door TeamQuatrebras

Het kopen van een nieuwbouwwoning, hoe gaat dat financieel gezien nu precies in zijn werk? Het lijkt soms ingewikkelder dan het is! Samen met Mark Picavet - financieel adviseur bij De Kredieter - zetten we de meest gestelde financiële vragen én antwoorden voor je op een rij.

1.    Wanneer ga ik in gesprek met een hypotheekadviseur?
Het is verstandig om in een zo vroeg mogelijk stadium in gesprek te gaan met een financieel adviseur (oriëntatiefase). In een vrijblijvend gesprek hoor je onder andere hoeveel je kunt lenen, wat je bruto en netto lasten zijn en wat de kosten gedurende de bouwperiode zijn. Wanneer je al een woning en een hypotheek hebt, is het belangrijk om eerst uit te zoeken hoe de zogenaamde verhuisregeling is bij jouw hypotheekverstrekker. Dat verschilt namelijk nogal! Hierbij moet je bijvoorbeeld denken aan jouw huidige hypotheekrente of deze wordt omgezet in een variabele rente, hoeveel van je overwaarde je mee kunt rekenen, hoeveel eigen vermogen je in moet brengen i.v.m. de dubbele lasten tijdens de bouwperiode etc. 

2.    Hoeveel kan ik lenen voor een nieuwbouwwoning?
Dat is onder andere afhankelijk van je inkomen. Om een inschatting te maken, vermenigvuldig je je totale inkomen met factor 4 á 5. Eventuele studieschulden en kredieten spelen uiteraard ook een rol. Het vaststellen van je inkomen verschilt per hypotheekverstrekker.

3.    Kan ik mijn oude hypotheek meenemen naar een nieuwbouwwoning?
Dit kan in de meeste gevallen, maar alleen als de voorwaarden van je oude hypotheek dit toelaten. Het is raadzaam om dit van tevoren te checken bij je huidige hypotheekverstrekker.

4.    Kan ik de overwaarde van mijn huidige woning meenemen?
Voor eigenaren van een koopwoning is het interessant om de overwaarde te gebruiken om de nieuwe woning deels mee te financieren. Dat kan met behulp van een overbruggingskrediet. De bank werkt met een risicomarge van 10 procent en baseert de hoogte van het overbruggingskrediet op 90 procent van de waarde van je woning op dat moment. Met een eenvoudige rekensom kan je financieel adviseur laten zien hoe hoog jouw overbruggingskrediet is waarmee je bij verkoop kunt aflossen.

5.    Wat zijn mijn maandlasten gedurende de bouwperiode van mijn nieuwe woning?
Bij de levering van de grond van jouw nieuwbouwwoning teken je de hypotheekakte bij de notaris. Op dat moment betaal je de grondkosten en een bedrag voor de start van de bouw van jouw nieuwbouwwoning. Het overige bedrag dat je leent voor de bouw van jouw woning gaat in een bouwdepot. Vanaf nu ga je rente betalen over het opgenomen bedrag (voor de gronden de start van de bouw). Tijdens de bouwfase betaal je in termijnen voor de bouw van jouw woning. Afhankelijk van jouw hypotheek – wel of niet aflossingsvrij – betaal je tegelijkertijd de aflossing over je leenbedrag. De hoogte van de aflossing varieert en is afhankelijk van de hypotheekvorm die jij kiest.

Daarnaast is het zo dat een hypotheekrente van 4,5 procent per definitie niet gelijk drie keer zo hoge rentelasten oplevert als een hypotheekrente van 1,5 procent. Bij een hogere rente wordt immers ook de hypotheekrenteaftrek weer van groot belang, waardoor je onderaan de streep wellicht meer overhoudt dan je denkt.

6.    Hoe zit het met de dubbele lasten tijdens de bouwperiode?
Tijdens de bouwperiode van je nieuwbouwwoning heb je dubbele lasten: je financiert de bouw van je woning én betaalt voor je huidige koop- of huurwoning. Deze dubbele lasten kun je meefinancieren in je hypotheek óf je gebruikt hiervoor je eventuele spaargeld. 


Kortom, genoeg redenen om het kopen van een nieuwbouwwoning juist nú te overwegen. En dan hebben we het nog niet eens over de extra besparing op je energie- en onderhoudskosten. 


Hulp nodig?
De Kredieter is als hypotheekadviseur nauw betrokken bij de verkoop van de woningen in Quatrebras Badhoevedorp. Adviseurs van de Kredieter  helpen potentiële kopers graag met het vinden van de juiste hypotheek. Heb jij een financiële vraag of wil je laten berekenen wat jouw mogelijkheden zijn, neem dan gerust contact met ze op.
De Kredieter 
Telefoonnummer: 020-5753320
E-mailadres: info@kredieter.nl 

Geïnteresseerd in een woning in Quatrebras Park Badhoevedorp? 
Bekijk het actuele aanbod en schrijf je in voor onze nieuwsbrief zo blijf je als eerste op de hoogte.